Communicatie met kleur

18december2013
Bron: scientias.nl
Kameleons gebruiken hun kleuren om te voorkomen dat ze opgemerkt worden en zo prooi worden van andere dieren. Dat is al langer bekend. Maar nu is duidelijk geworden dat kameleons ook communiceren met hun kleuren.
Jemenkameleons werden bestudeerd door onderzoekers van Arizona State University en toen ontdekten de onderzoekers dat de kleur van een mannelijke kameleon helderder werd wanneer deze een andere kameleon uitdaagde. Toen ze hier meer op gingen letten, zagen ze dat mannetjes die helderder kleuren op de kop hadden, doorgaans een grotere kans hadden om een gevecht te winnen. Ook de snelheid waarmee de kameleon van kleur verandert heeft effect. Hoe sneller de kleur op de kop van de kameleon verandert, hoe groter de kans dat deze kameleon het gevecht wint. Volgens de onderzoekers is de kleurverandering die een kameleon doormaakt wanneer hij een soortgenoot ontmoet, een sociaal signaal. Een helder kleursignaal en een snelle verandering is een soort billboard. De winnaar van een gevecht is vaak al bekend voordat er sprake is van fysiek geweld. Kameleons maken wel af en toe gebruik van fysiek geweld, maar dit duurt meestal kort: 5 tot 15 seconden. Het laten zien van je kleuren is meestal voldoende.
Kameleons zijn meestal groen of bruin van kleur, met soms een vleugje geel. Maar tijdens een krachtmeting kunnen de kameleons geel, oranje, groen en turquoise kleuren.