Nijlpaarden en krokodillen

18december2013
Bron: safaripark.nl
In Safaripark Beekse Bergen kan vanaf medio 2014 niet alleen de Big Five bewonderd worden, maar zijn ook de drie grootste dieren van het Afrikaanse continent aanwezig in het park. Dit zijn het nijlpaard, de Afrikaanse olifant en de witte neushoorn.
Nijlpaarden waren nog niet te zien in het Safaripark. Voor deze zwaargewichten wordt een nieuw verblijf aangelegd. Ook krokodillen komen in het neiuwe verblijf. Het publiek moet de dieren kunnen zien vanaf de wandelsafari. Het verblijf wordt zo ingericht dat de dieren goed te zien zijn voor het publiek maar ook dat de dieren op een zo natuurlijk mogelijke manier kunnen leven.
De njilpaarden gaan hun verblijf delen met nile lechwe’s en sitatoenga’s. Dit zijn beiden antilope soorten die in het wild ook met nijlpaarden samen leven. Nijlpaarden kunnen wel 50 jaar oud worden en leven voornamelijk in het water. Het zijn gras- en planteneters die er log en traag uitzien. De werkelijkheid is anders. Nijlpaarden kunnen hard rennen en zijn erg territoriaal en met hun enorme hoektanden kunnen ze geducht uit de hoek komen. In de Beekse Bergen kunnen de nijlpaarden vanaf veilige afstand bekeken worden.

Ook nijlkrokodillen zijn een nieuwe diersoort in het park. De nijlkrokodil is de grootste van de vier in Afrika krokodilachtigen. De dieren kunnen ruim 6 meter lang worden en meer dan 700 kilo wegen. In het Safaripark krijgen deze krokodillen een verwarmd binnenverblijf. Het zijn koudbloedige dieren die warmte nodig hebben. Krokodillen kunnen zeer stil liggen en afwachten tot er een prooi langskomt. Dan kunnen ze razendsnel toeslaan. De krokodillen kunnen door een glaswand bekeken worden.