Communiceren met bacteriën

15januari2014
Bron: scientias.nl
Via hun uitwerpselen kunnen dieren boodschappen aan elkaar achterlaten Hyena’s doen dat ook. Na onderzoek is nu ontdekt dat bacteriën in de uitwerpselen de daadwerkelijke boodschap overbrengen.
Ook hyena’s gebruikten hun uitwerpselen om boodschappen aan soortgenoten achter te laten. De zuur ruikende hoopjes in het gras bevatten veel informatie die door de andere dieren ‘gelezen’ kan worden. Het is een soort prikbord waarop te zien is wie er in de buurt is en hoe het met de hyena gaat.
Onderzoekers van Michigan State University onderzochten hyena’s en hun uitwerpselen in Kenya. Diverse groepen van zowel gevlekte als gestreepte hyena’s werden onderzocht. Er werd ontdekt dat de uitwerpselen veel meer bacteriën bevatten dan verwacht. En dat die bacteriën de boodschap overbrengen. De bacteriën zijn afkomstig uit geurklieren van de hyena’s. Een grote variatie wordt gezien tussen soort hyena, geslacht, leeftijd en vruchtbaarheid van de hyena. De uitwerpselen met het geurprofiel wat de bacteriën er op achterlaten vertellen zeer duidelijk wie deze uitwerpselen geproduceerd heeft.
Het artikel werd gepubliceerd in the Proceedings of the National Academy of Sciences.