Luiaard

15januari2014
Bron: artis.nl
Dat moet een bijzondere geboorte zijn, wanneer je moeder op zijn kop in een boom hangt. Voor een luiaard is dit niet zo speciaal. De luiaard doet vrijwel alles in de boom, inclusief het krijgen van jongen.
Het achterste van de moeder steekt vaak wat omhoog, en zo kan het jong vrij eenvoudig op de buik van de moeder klimmen. Soms is daar wat hulp van de moeder voor nodig. Na de geboorte likt de moeder het jong droog en geeft het melk. Moeder en jong houden elkaar goed vast en doen dat nog wel zo’n zes tot negen maanden.
Luiaards zijn volledig aangepast aan een leven in de bomen. Echt lopen kunnen de dieren niet, op de grond wordt er gekropen, van de ene naar de andere boom. Ook de vacht van de luiaard is aangepast aan een leven in de bomen. Op de buik groeien de haren zo, dat regen er makkelijk afglijdt. Alleen om te plassen en te poepen moeten de dieren de boom uit. Dat doen ze slechts eenmaal per week. En dan gauw de boom weer in.

In Artis is half november een luiaard geboren. Het was het eerste jong voor deze luiaard. Moeder en jong zijn te bekijken in het Kleine Zoogdierenhuis. Het jong woog ruim 500 gram na de geboorte.