Lori verrassing

15januari2014
Bron: dierenparkamersfoort.nl, foto van Ulrike Streicher
Ondanks dat dieren in dierentuinen natuurlijk goed in de gaten gehouden worden door hun verzorgers, kunnen ze toch voor verrassingen zorgen. Een kleine plompe lori in Amersfoort zorgde voor een dubbele verrassing, er werd een tweeling geboren.
En dat terwijl het mannetje en vrouwtje al een tijd niet meer samen wonen! Kennelijk heeft er vlak voor het vertrek van de vader nog een dekking plaatsgevonden. De kleine plomple lori’s zijn nachtdieren en verblijven in de tropische jungle De Nacht. Hier is het bioritme van de dieren omgedraaid, zodat het tijdens onze dag hun nacht is. Zo krijgen bezoekers toch nog de kans om deze bijzondere dieren te zien.
Kleine plompe lori’s zijn populaire dieren, waarschijnlijk door hun schattige uiterlijk. De diertjes zijn klein (een volwassen dier is iets langer dan 20 cm), wollig en hebben grote ogen. In het wild zijn de dieren kwetsbaar omdat ze veel gevangen worden om als huisdier gehouden te worden.
Zo schattig als ze er uit zien, zijn ze niet altijd. Een deel van het dieet van de kleine plompe lori bestaat uit insecten en kleine gewervelden. De lori’s maken hun prooi niet altijd dood voordat ze gaan eten en smikkelen rustig door ondanks gespartel van de prooi. Naast dierlijke producten eten de kleine plompe lori’s ook gom van bomen.