Samen lekker geuren

13februari2014
Bron: scientias.nl, foto van Frank Vassen
De geursporen die sifaka's afzetten vertellen veel over de relatie tussen deze dieren. Verliefde sifaka's stemmen de mate waarin ze geur afzetten op elkaar af en stelletjes met jongen geven geuren af die sterk op elkaar lijken.
Het onderzoek werd gedaan bij Coquerel kroonsifaka’s die leven in het Duke Lemur Center (USA). Deze sifaka’s hebben klieren op hun keel en geslachtdeel. De klieren produceren een plakkerig slijm wat de sifaka’s op bomen afzetten in hun leefgebied.
Door de onderzoekers werden zes potentiele stelletjes bestudeerd. De frequentie van het afzetten van geur en ook hoe vaak de dieren roken aan andermans geur werden genoteerd. Zo werd ontdekt dan de sifaka’s hun partner na-apen. Wanneer één dier vaker begon te ruiken of juist geuren af begon te zetten, ging de partner dit ook doen. De onderzoekers vermoeden dat de dieren elkaar zo beter leren kennen.

Wanneer de sifaka’s eenmaal jongen hebben verandert dit gedrag. Ze brengen nu minder tijd door met het bestuderen van elkaar geuren en het afzetten van geuren. Maar de geuren die mannetjes en vrouwtjes met jongen afzetten lijken veel sterker op elkaar dan van dieren zonder jongen. Waarschijnlijk communiceren ze met hun geuren dat ze bij elkaar horen en combineren zo ook hun krachten om een gezamenlijk territorium af te bakenen. De verwachting is dat bij de paring en andere vormen van lichamelijk contact bacteriën uitgewisseld worden die de geuren produceren.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0