Verhuizing uitgesteld

13februari2014
Bron: apenheul.nl
Regelmatig verhuizen er dieren van de ene naar de andere dierentuin. Soms is er ook sprake van een uitwisseling van dieren tussen twee dierentuinen. Dergelijke verhuizingen worden uiteraard goed voorbereid. Maar soms gebeurt er wat onverwachts.
De Apenheul is de enige dierentuin in Nederland waar bonobo’s gehouden worden. In de Apenheul leeft Hortense met haar zoon Zamba. Zamba heeft sinds zijn komst in 2008 naar de Apenheul nooit echt zijn draai gevonden. Daarom werd een uitwisseling op poten gezet in overleg met het Europese fokprobramma. Hortense en Zamba gaan naar de dierentuin van Keulen en twee andere bonobo’s komen vanuit Keulen naar de Apeldoorn (Bonnie en Kindu). Het was al bekend dat Hortense zwanger was, maar de bevalling werd ruim na de verhuizing verwacht.
Maar tot grote verrassing van de dierverzorgers werd de baby al veel eerder geboren. En de bevalling vond ook nog eens plaats voor ogen van de dierverzorgers. Meestal worden jongen ’s nachts geboren, als de dierverzorgers naar huis zijn. Maar Hortense vond het kennelijk geen probleem dat de dierverzorgers in de buurt waren. Ze liet ze rustig toekijken terwijl zij haar jong baarde. Dat ging snel: binnen een uur was het jong, een mannetje, geboren. Moeder en kind maken het goed. Maar de verhuizing wordt nu wel uitgesteld: met een pasgeboren jong aan haar buik is dit wel zo rustig voor Hortense.