Papegaai uit geplakt ei

12maart2014
Bron: vroegevogels.vara.nl, foto Mnolf
Met behulp van plakband en lijm kon een eischaal tijdelijk gerepareerd worden. Hierdoor kwam een jonge kakapo, een zeldzame papegaaiensoort uit Nieuw-Zeeland toch nog gezond uit het ei.
Een kakapo is een zeer zeldzame papegaaiensoort die in Nieuw-Zeeland voorkomt. Kakapo’s kunnen niet vliegen en komen nog voor op enkele eilandjes waar geen roofdieren zijn. Het zijn vogels die zeer oud kunnen worden, de gemiddelde levensduur zou rond de 90 jaar liggen. Het zijn planteneters die vooral tijdens de schemering en ’s nachts actief zijn. De dieren waren in de jaren 80 van de vorige eeuw bijna uitgestorven. De laatste groep van ongeveer 200 vogels is toen overgebracht nar 5 eilanden waar geen roofdieren leefden. Hier worden de vogels goed beschermd en in de gaten gehouden.
Op één van deze eilanden trof een ranger een bijna uitgebroed, maar gebarsten ei aan. Zij plakte de schaal en legde het ei in een broedkast. Enkele dagen later kwam een gezond kuiken uit het ei. Het kuiken kreeg de naam Lisa One, hoewel nog niet bekend is of het een mannetje of een vrouwtje is.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0