Pinguincreche

09april2014
Bron: dierenparkamersfoort.nl
Twee pinguinkuikens krijgen zwemles in hun crèche. Hier leren ze ook vis van de dierverzorgers aan te nemen en zelfstandig te eten. Als de jongen dit allemaal goed onder de knie hebben, worden ze in de groep geplaatst.
Begin april zin de jongen gestart met de zwemles. Onder begeleiding van een dierverzorger mochten ze met het water kennis maken. De kuikens zijn drie maanden oud en hebben bijna al hun donsveertjes verwisseld voor het echte verenpak. Dat is belangrijk, omdat de donsveertjes water vasthouden en de kuikens dan door het gewicht kunnen zinken.
De dierverzorger hoeft de kuikens niet echt te leren zwemmen. Dat kunnen ze instinctmatig. Maar ze worden wel rustig aan gewend aan het water in een pierenbadje. Als ze dan in de grote vijver van hun soortgenoten terecht komen, is dit geen verrassing meer.
De kuikens worden zes tot acht weken na het uitkomen uit hun ei naar de crèche verplaatst. Naast wennen aan het water leren ze hier ook vis aannemen van de dierverzorgers. Zodra zij zelfstandig kunnen eten is zorg van de ouders niet meer nodig. De cursus in de crèche duurt ongeveer twee maanden, maar is uiteraard afhankelijk van hoe snel de kuikens leren. Hierna worden ze in de groep geplaatst, bij de andere zwartvoetpinguïns in Dierenpark Amersfoort.