Lees de kat eens voor

09april2014
Bron: dbca.dierenbescherming.nl
Een voorleesuurtje voor asielkatten. Eind maart is een pilot gestart waar asielkatten worden voorgelezen door kinderen. De kinderen leren beter lezen en de katten raken (of blijven) goed gesocialiseerd waardoor de kans op adoptie vergroot wordt.
Een win-win situatie dus. Dierenbeschermingscentrum Amersfoort (DBCA) waar de pilot loopt volgt hiermee een initiatief uit de Verenigde Staten. Bij veel kinderen is hun leesvaardigheid verbeterd door de voorleessessies met katten. Wanneer zij voorlezen aan katten is er, behalve de kat, niemand in de buurt die hun leesniveau beoordeelt. En kinderen vinden het gewoon leuk om te doen. Ook de katten lijken er baat bij te hebben. Het ritmische geluid van voorlezen en de stemmen van kinderen werken rustgevend. Wanneer asielkatten regelmatig in aanraking komen met mensen, en vooral met kinderen, blijven zij gesocialiseerd. De dieren zullen zich dan makkelijker kunnen aanpassen in een nieuwe thuissituatie en dit maakt de kans op een geslaagde match weer groter.

Iedere laatste woensdag van de maand kunnen kinderen komen voorlezen, maar dat moet wel van tevoren even aangemeld worden. Meer informatie via de site van het DBCA.