Koesimanse

07mei2014
Bron: gaiazoo.nl en wikipedia.com, foto door Paradoxusik
De diersoort met deze bijzondere naam verblijft sinds kort in GaiaZOO. Momenteel is dit de enige dierentuin in Nederland waar deze dieren gehouden worden. De vijf koesimansen lijken heel tevreden in hun verbouwde verblijf waar ze sinds begin april vertoeven.
De koesimansen leven in verblijf waar eerder gele mangoesten woonden. Dit verblijf moest aangepast worden omdat de koesimansen veel beter kunnen klimmen dan de mangoesten.
Koesimansen (Crossarchus obscurus) zijn familie van de mangoesten. Het zijn kleine roofdieren die in het wild in groepen van 10 tot 24 dieren leven. De dieren zijn ongeveer 50 centimeter lang en hebben een vrij korte staart van 15 tot 20 centimeter. De vacht is donkerbruin. In gevangenschap worden koesimansen ongeveer negen jaar oud.
Het rantsoen van koesimansen bestaat uit insecten, larven, kleine reptielen, kleine knaagdieren, krabben, fruit en bessen. Koesimansen zijn zeer sociale dieren die een duidelijke hiërarchie in hun familiegroep hebben. Er wordt gecommuniceerd middels fluitjes, grommen en gekwetter. Vooral fluitjes zijn van belang in het dichte regenwoud waar de dieren oorspronkelijk leven, zo kunnen de dieren toch contact houden. Groepen koesimansen leven nomadisch, ze trekken rond op zoek naar voedsel en hebben geen vaste verblijfplaats. De jonge dieren worden gedragen door de oudere dieren tijdens deze trektochten.
In dierentuinen, waar koesimansen veel gehouden worden, is het van belang om de dieren veel ruimte en klimmogelijkheden te bieden.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0