Zeekoe op transport

07mei2014
Bron: burgerszoo.nl, foto Albert Kok
Eind maart vond er weer een bijzonder dierentransport plaats. Vanuit Burgers’ Zoo werd een Caribische zeekoe per vrachtwagen aar Parijs gebracht. Het transport vond plaats in het kader van het Europese fokprogramma van de Caribische zeekoeien.
Het transport was bijzonder omdat het mannetje honderden kilo’s zwaar is en in een speciale transportkist vervoerd moet worden. Om de zeekoe te kunnen vangen moest het waterpeil in het zeekoeien verblijf eerst zakken, daarna kon de zeekoe met een net eruit geschept worden. In Europa leven nu ruim 30 dieren in 8 verschillende dierentuinen. In Nederland is deze diersoort alleen in Burgers’ Zoo te zien. Door dergelijke verhuizingen wordt getracht de populatie gezond te houden en zoveel mogelijk dierentuinen de kans te geven met de Caribische zeekoe te kunnen fokken.

Voor een dierentuin is een zeekoe een dure kostganger, in Burgers’ Zoo zijn het zelfs de duurste dieren van het park. Dat komt door de enorme hoeveelheden andijvie die de dieren verorberen, zo’n 30 kilo per dier per dag. Andijvie lijkt in voedingswaarde het meest op de waterplanten die de dieren in het wild eten. Bovendien blijven de kroppen drijven op het wateroppervlak, net als waterhyacinten. Maar buiten het seizoen is andijvie niet goedkoop. Naast andijvie krijgen de dieren wortels, rode bieten, aardappels en spruiten (allemaal van tevoren gekookt) en rauwe paprika, geweekt hondenvoer en enkele sneetjes brood.

In het wild komen Caribische zeekoeien voor van Florida tot aan de monding van de Amazone. Ze zorgen ervoor dat rivieren niet dichtgroeien door de enorme hoeveelheden waterplanten die ze eten. Zeekoeien zijn zoogdieren en moeten regelmatig naar de oppervlakte om adem te halen. Risico’s voor de dieren zijn de schroeven van boten als ze boven komen en visnetten waarin ze verstrikt raken. In veel natuurgebieden in de VS en in Zuid-Amerika zijn de dieren beschermd.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0