Dierenjaar 2005

18januari2006
Bron: Planet.nl
 • Buitenlands advies

 • Bruut noodlot

 • Live verslag

 • Zwervende kat

 • Rasonzuiver wit

 • Kloon Snuppy

 • Stadszeehond

 • Onfortuinlijke huismus

 • Lelijk…
 • Buitenlands advies
  De discussie laaide op naar aanleiding van het overlijden van ruim 700 dieren. Het bleek dat de dieren in de winter door honger waren gestorven. De tegenstrijdige adviezen van deskundigen deed Minister Veerman bewegen buitenlands advies te vragen.

  Bruut noodlot
  In maart stond Flevoland wederom in de aandacht. Ditmaal omdat een zeldzame monniksgier geland was in de Oostvaardersplassen. Deze zeldzame vogel dook pas voor de derde keer sinds 1800 in Nederland op. Haar bestaan werd bruut beëindigd door een ongeval. In augustus vloog de roofvogel tegen een trein en was dood. Het overschot is naar Naturalis overgebracht waar het werd ontleed voor het publiek.

  Live verslag
  In het voorjaar werden vogelliefhebbers in de ban van slechtvalken. De zeldzame roofvogels hadden een nestplaats in het Brabantse dorp De Mortel gekozen. Het ging om een KPN zendmast (100 meter hoog) waarop KPN een speciale nestkast had laten plaatsen. Via een webcam konden de bewegingen van het roofvogelpaar dagelijks gevolgd worden. Op 31 mei en 2 juni werden de twee eieren uitgebroed en zagen twee kleine slechtvalken het levenslicht.

  Zwervende kat
  In juni werd op de Veluwe een poema gesignaleerd. Wekenlang speurden bewoners en lokale autoriteiten naar het beest. Zelfs zoekacties met helikopters, politieteams, jachtopzieners leverden geen resultaat op. Pas eind september kwam de ontmaskering: het bleek niet om een poema maar om een zwerfkat te gaan.

  Rasonzuiver wit
  Ook werd op de Veluwe een wit everzwijntje geboren. Het beestje werd al snel symbool tegen de jacht. Staatsbosbeheer liet weten dat deze “bonte zwijntjes” veel meer voorkomen. Om het ras zuiver te houden, worden ze afgeschoten.
  De Partij voor Dieren vroeg Staatsbosbeheer om het beest niet af te schieten.
  Toch werden sindsdien diverse witte zwijntjes op de Veluwe afgeschoten. Het is niet duidelijk of Sneeuwvlokje daarbij zat.

  Kloon Snuppy
  Verder zag de eerste gekloonde hond het levenslicht. Het gaat om een Afghaanse windhond die de naam Snuppy draagt. Daarbij staat Snuppy voor Seoul National University Puppy. Dierenarts en kloonpionier Hwang Woo Suk tekenden voor deze “creatie”. Later in het jaar kwam Hwang negatief in de publiciteit. Gesuggereerd werd, dat hij onderzoeksgegevens vervalst zou hebben. Daarbij gaat het om gegevens in onderzoeken bij menselijke stamcellen.

  Stadszeehond
  In augustus dook in de stadsgracht van Leiden een zeehond op. Het beestje zwom naar het stadshart. Daar klom het op de steiger van jazzcafe The Duke. Eind oktober werd Duke uitgezet bij Ameland.

  Onfortuinlijke huismus
  Minder goed liep het af met een verdwaalde huismus. Hoewel hij landelijke bekendheid kreeg nadat hij zo’n 23.000 dominosteentjes omgooide. De steentjes stonden opgesteld voor het jaarlijkse Domino Day.
  Hoewel de huismus behoort tot een beschermde soort, werd hij toch doodgeschoten. Het leide tot een landelijke golf van verontwaardiging. De mus heeft zijn laatste rustplek gevonden in het Natuurmuseum in Rotterdam.

  Lelijk…
  En de meest lelijke hond Sam overleed in november. Sam was 14 jaar. Hij mocht de titel “The World’s Ugliest Dog” drie jaar dragen. De Chinese gekuifde naakthond trok de nodige aandacht met zijn uiterlijk. Zo was hij niet alleen nagenoeg naakt. Hij had tal van wratten en pigmentvlekken, een vampierachtig gebit en was blind. Op zijn poten groeiden gezwellen.