Ontdekking ongerept ecosysteem

15februari2006
Bron: nu.nl
In de bergachtige regenwouden van Nieuw Guinea (Indonesië) hebben wetenschappers onlangs honderden nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt.
Het zeer moeilijk begaanbare gebied onthulde tijdens een expeditie vogels, kikkers, vlinders en planten die nog niet bekend waren.
Amerikaanse onderzoekers ontdekten tijdens een moeilijke tocht door de jungle bijvoorbeeld een zeldzame goudgevlekte prieelvogel. Ook zagen ze een enorme rododendron, vermoedelijk de grootste ter wereld. Een koppeltje paradijsvogels (met zes lijnen op de kop) maakte het geluk compleet. Van de vogel werd tot op heden aangenomen dat hij uitgestorven was. Het dier is genoemd naar de ornitholoog Berlepsch, en werd tot nu toe alleen geïdentificeerd op basis van de veren van dode exemplaren.
Leider van de expeditie, Bruce Beehler, vertelde dat de groep tientallen, wellicht honderden nieuwe soorten heeft gevonden in wat waarschijnlijk het meest ongerepte ecosysteem in het hele Aziatisch-Pacifische gebied is. Dat de dieren helemaal niet bang leken, duidde er volgens het onderzoeksteam op dat ze nog nooit eerder met mensen in aanraking waren geweest. Het Amerikaanse team is van mening dat dit het topje van de ijsberg is.
Het team was samengesteld uit onderzoekers van de Amerikaanse organisatie Conservation International en onderzoekers van het Indonesisch Wetenschappelijk Instituut. Het terrein dat zij onderzochten is 300.000 hectare groot en ligt in de Foja bergen (hoogte 2200 meter). Het bevindt zich in het nauwelijks ontgonnen westen van Nieuw Guinea, waar de inheemse bevolking nooit komt en waar het voor jagers door de regering verboden is zich te begeven.
De vondsten zullen door de wetenschappers in de komende maanden geclassificeerd worden.