Papegaaien en parkieten beschermd

02juli2014
Bron: vroegevogels.vara.nl
Vanaf gisteren (1 juli 2014) is het bij wet verboden om papegaaien en parkieten op te jonge leeftijd bij hun ouders weg te halen en vervolgens met de hand groot te brengen. In het nieuwe 'Besluit houders van dieren' is per soort vastgelegd na welke periode de jongen wél van hun ouders gescheiden mogen worden.
In 2009 begonnen de Stichting Papegaai en de Adviespraktijk voor Vogels een campagne die uiteindelijk geresulteerd heeft in deze wet. De nieuwe wet legt vast dat babypagegaaien en –parkieten zo lang bij de ouders moeten blijven totdat ze volledig zelfstandig kunnen eten en daarvoor niet meer afhankelijk zijn van hun ouders. Hoe lang dat duurt, is per soort verschillend. Een grasparkiet kan na zeven tot acht weken zelfstandig eten, voor sommige ara’s kan dat wel vier tot vijf maanden duren.
Met deze nieuwe wet wordt ook de handel in babypapegaaien en –parkieten strafbaar. Jan Hooijmeijer van de Adviespraktijk voor Vogels in Meppel noemt de wet een spectaculaire doorbraak op het gebied van dierenwelzijn. Nederland is overigens het eerste land waar het scheiden van jonge papegaaien en parkieten van hun ouders bij wet is geregeld. Voor andere huisdiersoorten, zoals honden en katten, is al veel langer vastgelegd tot welke leeftijd de jonge dieren bij hun moeder moeten blijven. Het te vroeg scheiden van de ouders van puppy’s en kittens kan tot ernstige gedragsproblemen leiden.
“Papegaaien hebben een intelligentieniveau van een kind van vier jaar en de grotere soorten hebben een levensverwachting van 80 tot 90 jaar.” Zei Hooijmeijer in Vroege Vogels. Het is dus wel van belang dat de vogels een goede start hebben, bij hun eigen ouders.