Levensduur

01juli2014
Bron: scientias.nl
In het dierenrijk worden grote verschillend gevonden in de levensduur. Over het algemeen leven grote dieren langer dan kleine dieren. Maar daar houden niet alle diersoorten zich aan. Naakte molratten kunnen wel dertig jaar oud worden, veel ouder dan verwacht op basis van hun grootte.
En ook relatief kleine vleermuizen leven veel langer dan op basis van hun omvang verwacht zou worden. Een groep onderzoekers van het Trinity College Dublin bestudeerde 1300 vogels en zoogdieren. Hun levensduur werd gerelateerd aan het formaat. De levensstijl van de dieren bleek belangrijk: dieren die in bomen of nesten leefden of in staat waren te vliegen bleken veel langer te leven dan op basis van hun grootte te verwachten was. Deze diersoorten verkleinen de kans om te overlijden door externe factoren zoals droogte of roofdieren. Ze kunnen maken dat ze wegkomen! Dit onderzoek verklaart de ongebruikelijk lange levensduur van veel vogels of vleermuizen. Een mooi voorbeeld is de oudste wilde vogel, Wisdom. Deze albatros is 63 jaar oud.

De resultaten kunnen helpen om soorten met een extreme levensduur accurater te identificeren. Vergeleken met andere vliegende dieren, leven de meeste vleermuizen niet extreem lang.

Op de foto een brilbladneusvleermuis.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0