Zeetong kweek wordt nieuwe economische sector in Zeeland

27april2006
Bron: Provinciale Zeeuwse Courant
Binnenkort komt tong uit kweekvijvers op het land. Een binnendijks voorbeeldbedrijf moet gaan zorgen voor kennis en ervaring over het kweken van tong.
Verder wordt in het bedrijf onderzoek gedaan naar het duurzaam produceren van de vis en het aan de man brengen van deze gekweekte zeetong. Het plan is bedacht door de Wageningen Universiteit en uitgewerkt met ondernemers, de Hogeschool Zeeland, de provincie, het innovatieplatform Aquacultuur en het ministerie van LNV. Door de binnenlandse productie van tong, zal de druk op de landbouw mogelijk verlaagt worden.

Het nog op te starten proefbedrijf kweekt pootvis binnen. De doorkweek vindt buiten plaats in zoutwatervijvers. Om de kringloop van voedingsstoffen te sluiten, worden ook andere zoutwaterorganismen gekweekt, zoals zagers, schelpdieren en zilte gewassen.

De Wageningen Universiteit verwacht op termijn een jaarlijkse omzet van 15.000 ton zeetong met een handelswaarde van 150 miljoen euro. De neveninkomsten uit andere zilte producten worden door de universiteit geschat op eveneens 150 miljoen euro. In Zeeland zou plaats zijn voor 150 bedrijven. De Hogeschool Zeeland zet zelfs een nieuwe opleiding op en ziet dus duidelijk een gat in de markt.