Meer lucht, licht en ruimte voor koe op stal

07juni2006
Bron: Brabants dagblad, B. Ackermans
Koeien moeten meer en langer produceren. Ongeveer vijftien procent van de Nederlandse melkkoeien blijft altijd binnen. De stallen worden daarom ruimer en luchtiger. Nieuwe stallen vallen vooral op door hun hoogte.
De zijwanden worden vervangen door windbreekgaas. De open zijwanden en ophoging van de stal dienen voor een beter klimaat.

„De koe is er fors op vooruitgegaan.“ volgens Toine van Erp, adviseur in bouwaangelegenheden bij de Gezondheidsdienst voor Dieren.
De koe van nu moet veel meer produceren en dat langer volhouden. De nieuwe stallen scheppen de omstandigheden waarin dat kan. “Er wordt veel van de dieren gevraagd, dus dan is het ook zaak ze goed te verzorgen,“ meent van Erp.
De ligboxen zijn langer en ruimer. Het handje zaagsel op de betonnen vloer heeft plaatsgemaakt voor een diep ingestrooid ligbed, of voor een indrukbaar kunststof koematras. Er is ook meer ruimte om te lopen, op roosters die minder glad zijn, vaak bekleed met rubber. De pikorde in een kudde wordt minder op de spits gedreven als de bewegingsruimte groter is.