Huisdieren en zomerweer

02augustus2006
Bron: dieractueel
Niet alleen de mens heeft last van hoge temperaturen. Vooral huisdieren ondervinden hier hinder van. Door rekening te houden met ...
het weer, veraangenaamt u het leven van uw trouwe vriend.

Een hitteshock komt veel meer voor dan u denkt. Uw hond vindt het waarschijnlijk nog heerlijk om te spelen, maar raakt daarbij sneller oververhit dan u verwacht. Maak in zo’n geval uw hond nat met natte handdoeken of plantenspuit. Leg hem in de schaduw of zoek een koele plek in huis (kelder?). Laat uw hond bij voorkeur niet in de volle zon over asfalt of bestrating lopen. Zoek liever gras of schaduw op. Uw hond raakt een deel van zijn warmte kwijt via zijn voetzolen. Warm asfalt of bestrating laat dat echter niet toe. Besmet zwemwater levert een ander gevaar op voor uw hond. Hoewel hij graag verkoeling zal zoeken in het water, kan besmet water ervoor zorgen dat hij ziek wordt. Daarom is het veiliger om een zwembadje in tuin of op balkon te maken.

Vissen, reptielen en amfibieën kunnen hun eigen temperatuur niet regelen. Blootstelling aan zon levert dus oververhitting op. Zorg dat hun onderkomen de hele dag veilig in de schaduw staat. Ook vogelkooien mogen niet in de zon staan. Verder verdient het aanbeveling het drinkwater regelmatig te verversen. Reptielen vragen tijdens warm weer extra oplettendheid. Hoge temperatuur en luchtvochtigheid zijn omstandigheden waarin parasieten goed gedijen. Vooral de bloedmijt verspreidt zich zeer snel onder invloed van warmte. Drinkwater dient op peil te zijn, waarbij de voorkeur uitgaat naar afgekookt water of spa blauw. Dagelijks verversen is noodzaak.