Amerikaanse organisatie geeft geld als China stopt met afmaken honden

15augustus2006
Bron: HLN.be
Een dierenbeschermingsorganisatie uit de VS is bereid de Chinese regering honderdduizend dollar (77.750 euro) te schenken om honden in te enten tegen hondsdolheid (rabiës).
In ruil daarvoor dient de Chinese regering te beloven dat ze onmiddellijk stopt met het massaal afslachten van honden in gebieden waar mensen aan de ziekte zijn overleden.

De aangeboden financiële hulp is bedoeld om een inentingsprogramma op te zetten in Jining, in de provincie Shandong. Daar maakten de autoriteiten vorige week duizenden honden af nadat in acht maanden tijd zestien mensen aan hondsdolheid waren overleden.
The Humane Society stelt het geld alleen beschikbaar als China ophoudt met de massaslachting en de hulp van de organisatie accepteert bij het opzetten van een nationaal vaccinatieprogramma.

Het Chinese ministerie van landbouw wilde pas commentaar geven als het de Chinese vertaling van de brief heeft gelezen.

Vorige maand werden in Mouding, een stad in de zuidelijke provincie Yunnan, zeker vijftigduizend honden doodgeknuppeld nadat drie mensen aan rabiës waren bezweken. De slachting bracht ongebruikelijk scherpe kritiek teweeg in de Chinese staatspers en de dierenrechtenorganisatie Peta riep op tot een boycot van Chinese producten.

De staatskrant Fazhi Ribao noemde de slachting in een hoofdartikel een 'uitzonderlijk wrede, meedogenloze en gemakzuchtige manier voor de regering om met een epidemie om te gaan'. Het staatspersbureau Xinhua schreef in een redactioneel commentaar echter dat het doden van de honden 'de enige uitweg uit een vervelende situatie' is.

De gevallen van rabiës in China zijn de laatste jaren sterk toegenomen, mede doordat steeds meer mensen een hond nemen. Op het platteland heeft 70 procent van de huishoudens een hond, terwijl slechts 3 procent van de bevolking is ingeënt tegen rabiës. Vorig jaar werden 2.375 sterfgevallen door rabiës gemeld.