Odd Couples

21augustus2013
Uitgever: Princeton University Press, 2013
Ondanks de grote verschillen tussen mannen en vrouwen (mannen komen van Mars, vrouwen van Venus) vallen onze geslachtsverschillen in het niet in vergelijking met sommige diersoorten. De geslachten kunnen tot wel vijftig keer in grootte verschillen.
In het boek 'Odd Couples: Extraordinary differences between the sexes in the animal kingdom' worden de extreemste verschillen tussen mannen en vrouwen van bepaalde diersoorten beschreven. Unieke en bizarre verschillen in grootte, gedrag, ecologie en levensloop worden onder de loep genomen. Ook worden de speciale strategieën die deze diersoorten moeten toepassen om tot maximaal voortplantingssucces te komen beschreven. Fairbairn zoekt van de diepzee tot de hete binnenlanden van Spanje naar het waarom van deze geslachtsverschillen. Zo gaat ze in op de harems van zeeolifanten waar de vrouwtjes (die veel kleiner zijn dan de mannetjes) constant door de mannen lastig gevallen worden. Ze legt ook uit waarom kleine en onderontwikkelde mannetjes hengelaarvissen zich als een parasiet vastklemmen aan de veel grotere vrouwtjes. En hoe een centimeter groot mannetje van de blanket octopus het voor elkaar krijgt een vrouwtje van twee meter groot te bevruchten (ze hebben een arm die tot penis is omgebouwd, deze arm is groter dan hun eigen lichaam).

Met deze en nog veel meer verschillen tussen de geslachten die beschreven worden is het wel duidelijk: er is geen ‘standaard’ of ‘normaal’ verschil tussen de seksen, alle mogelijke varianten kunnen voorkomen. Het boek biedt daarmee een mooie kijk op de diversiteit van het dierenrijk


Titel: Odd Couples: Extraordinary Differences between the Sexes in the Animal Kingdom
Auteur: Daphne J. Fairbairn
Uitgever: Princeton University Press, 2013
ISBN-10: 0691141967
ISBN-13: 978-0691141961