Snoep gezond, eet een appel!

18september2013
Bron: scientias.nl
Krokodillen worden toch meestal gezien als uitgesproken vleeseters. Maar nieuw onderzoek toont aan dat deze dieren toch ook wel regelmatig fruit eten. En niet alleen omdat hun prooi dat eet, maar ook als bewuste keus.
Het merendeel van het dieet van krokodillen bestaat uit zoogdieren, vogels en vissen. Maar door 13 soorten krokodillen (van de 18 onderzochte soorten) eten ook regelmatig fruit. Een deel daarvan komt mee met de prooi, de maaginhoud van de prooidieren kan fruit bevatten. Daarnaast werd door de krokodillen ook bewust fruit gegeten, zoals bessen. De resultaten van het onderzoek zijn verrassend. Tot nu toe werd aangenomen dat de krokodil als echte vleeseter niet in staat was om planten en vruchten te verteren. De onderzoekers vermoeden nu dat de dieren toch wel de nodige voedingswaarde uit het fruit halen.
De eetgewoonte van de krokodillen is om nog een reden interessant. In fruit zitten zaden of pitten en wanneer de krokodil deze opeet, kunnen de zaden over een grote afstand verspreid worden. Het is overigens nog niet duidelijk of de zaden dan nog kunnen ontkiemen, de onderzoekers weten nog niet wat het effect van een verblijf in de krokodillenmaag op de zaden heeft. Dit moet nog verder onderzocht worden.