Stadse beesten

12september2007
Remco Daalder, Uitgeverij Bas Lubberhuizen, ISBN 90-5937-078-3
De auteur van dit boek is stadsbioloog in Amsterdam, bij de Dienst Ruimtelijke Ordening. Dit boek schreef hij voor de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdams Historisch Museum. Dieren in en rond Amsterdam in het vroeger en nu komen aan bod.
Het boek begint met een prehistorische bosolifant die ooit in Amsterdam heeft rondgelopen en eindigt met de duiven op de Dam.
Ook in een grote stad zijn bijzonder veel dieren te vinden. Daalder schrijft: “Het is onmogelijk om in het Amsterdam van nu honderd meter te lopen zonder dieren te zien.” Binnen de stadsgrenzen zijn 34 soorten zoogdieren, 66 soorten vissen, 150 soorten broedvogels en 36 soorten vlinders gevonden. Dit zijn allemaal echte wilde dieren. De dieren van Artis zijn in deze telling niet meegenomen. Dierentuin Artis wordt natuulijk niet vergeten in het boek.
Allerlei stadse beesten worden besproken. Van de vlo waar de inwoners vroeger zo’n last van hadden tot de paarden voor de wagens. Ook exotische dieren weten zich prima te redden in de stad: het paartje groene halsbandparkieten dat in 1976 in het Vondelpark werd losgelaten overleefde het en nu vliegen er 2000 groene halsbandparkieten in de stad rond.