Egelopvang Zoetermeer

24oktober2006
Bron: Egelopvang Zoetermeer
De Egelopvang in Zoetermeer is een van de vele stichtingen die egels opvangen. De Europese egel (Erinaceus europaeus) is een beschermd dier. Om de dieren op te vangen en te kunnen verzorgen, is een ontheffing van de Natuurbeschermingswet vereist.
De Egelopvang Zoetermeer helpt zieke en gewonde egels en egelbaby's die niet (meer) door de moeder kunnen worden verzorgd. Wanneer de egels weer gezond zijn worden ze vrijgelaten in een park of een zogenaamde ‘egeltuin’. In dit soort tuinen wordt de egel bijgevoerd en gecontroleerd. Dit kan een willekeurige tuin zijn, waar de egel niet uit kan en de winter doorbrengt. In de lente wordt de egel dan teruggezet in de natuur. Er blijft veelvuldig contact met de egelopvang.
Egels hebben weinig natuurlijke vijanden. Roofvogels en grote uilen trekken een egel met hun grote klauwen en hun harde snavel met gemak in stukken. Inwendige en uitwendige parasieten kunnen hem ook het leven kosten. Het grootste gevaar is echter de mens. Door het eten van slakken, mollen of muizen die gedood zijn door slakkenkorrels of ander gif, sterven veel egels.
Egelopvang Zoetermeer