De Paardenkamp

05december2007
Bron: paardenkamp.nl
De Paardenkamp in Soest bestaat al ruim 45 jaar. Het is een rusthuis voor oude paarden en pony's. De dieren kunnen hier na een leven van hard werken genieten van hun welverdiende rust.
De heer C.J. ’t Hart trof bij een abattoir een oud, afgedankt paard aan, gereed voor de slacht. Dit was de aanzet om een paardenrusthuis op te richten.

Stichting De Paardenkamp werd in 1962 opgericht en het eerste paard was Corrie uit Markelo, een boerenwerkpaard. In eerste instantie kwamen er voornamelijk werkpaarden naar De Paardenkamp: van de schillenboer, de melkboer of de groenteboer, of van de politie, maar ook circuspaarden vonden hier een plekje.

Boerderij de Vosseveld is sinds 1965 het domein van De Paardenkamp. De stallen bieden plaats aan 65 paarden en pony’s. Er zijn weilanden dicht bij huis en wat verder weg gelegen.
De Birkhoeve is sinds 2004 in gebruik. Hierin zijn vier potstallen geplaatst waarin per potstal 15 paarden in een groep gehuisvest zijn. Dit is goed voor het sociale contact tussen de paarden en daarnaast bieden potstallen voordelen voor dieren die last hebben van artritis (een warme, zachte onderlaag).
Bij de boerderijen is er voldoende grasland om zelf voor hooi voor de winter te zorgen.
Boerderij de Vosseveld kan bezocht worden, de Birkhoeve is (nog) niet opengesteld voor publiek.

Sinds de oprichten van de Paardenkamp hebben al ruim 300 paarden en pony’s van hun pensioen kunnen genieten. De Paardenkamp is een idealistische instelling zonder winstoogmerk en leeft bij de gratie van giften en gaven. De stichting krijgt geen enkele subsidie van de overheid, dus bijdragen zijn zeer noodzakelijk om dit werk te kunnen voortzetten.
Maak kennis met de bewoners van De Paardenkamp