Knaagdieropvang Het Knagertje

20februari2008
Bron: Knaagdierenopvang Het Knagertje
Knaagdierenopvang Het Knagertje is een stichting, die zich sinds de oprichting op 3 december 1996 volledig inzet voor knaagdieren en konijnen. Knaagdieren en konijnen op die op straat gezet zijn of ....
door omstandigheden weg moeten bij hun huidige eigenaar worden opgevangen en Het Knagertje probeert voor hen een nieuw tehuis te vinden. Het aantal op te vangen dieren ligt rond 900 per jaar.

De dieren in de opvang zijn onder te verdelen in afstandsdieren en gevonden dieren. Gevonden knaagdieren en konijnen worden voornamelijk gebracht door dierenambulances en particulieren. Het Knagertje verzorgt de wettelijke opvangtaak voor diverse gemeenten. Een gevonden dier blijft 14 dagen verplicht in de opvang, daarna wordt een nieuw tehuis gezocht.

Van knaagdieren en konijnen, waar een eigenaar wegens omstandigheden niet meer voor kan zorgen, kan bij de knaagdierenopvang afstand gedaan worden. Redenen voor het afstaan van een dier kunnen bijvoorbeeld allergie, langdurige ziekenhuisopname of verhuizing zijn.

Verschillende soorten dieren, die regelmatig opgevangen worden, zijn: konijnen, cavia's, hamsters, gerbils, chinchilla's, tamme ratten, muizen, degoes en boeroendoeks.

Naast deze huisdieren verzorgt de stichting ook de opvang van jonge hazen en wilde konijnen. Dit gebeurd onder supervisie van een vergunninghouder, omdat het beschermde dieren betreft. Na het grootbrengen en ‘opvoeden’ worden deze dieren uitgezet in een door de vergunninghouder geselecteerd gebied. Hierdoor hebben de hazen en wilde konijnen, die grootgebracht zijn in onze opvang, een overlevingkans, die vele malen groter is, dan in de natuur. Zo wordt actief meegeholpen aan het op peil brengen van de populatie van deze beschermde diersoorten.
Klik hier voor meer informatie