Clun Forest Schapenvereniging

16april2008
Bron: Clun Forest Schapenvereniging
De Clun Forest Schapenvereniging is een vereniging met 130 leden in Nederland. Het Clun Forest schaap is oud Engels ras wat ontstaan is uit verschillende kruisingen.
De Shropshire Down en de Welsh Mountain hebben hier waarschijnlijk het meest aan bijgedragen. De schapen komen oorspronkelijk uit de bossen (forests) rondom de stad Clun in Zuid Shropshire (vlakbij Wales).

Clun Forest schapen zijn vlees- en wolschapen. Het is een vruchtbaar ras dat makkelijk lammert. De ooien zijn melkrijk en hebben zeer goede moedereigenschappen. Tot op hoge leeftijd kunnen de ooien nog werpen. De slachtkwaliteit van de lammeren is redelijk goed zonder overmatige vetheid. De roomwitte wol is van hoge kwaliteit en wordt vaak als breiwol gebruikt. De Clun Forest schapen zijn te herkennen aan hun donkere kop met kuif met rechtopstaande oren. Net als bij paarden zijn de oren voordurend in beweging.

De vereniging stelt zich tot doel om het Clun Forest schaap in stand te houden en te verbeteren. Daarnaast worden de belangen van de leden, die deze schapen houden, behartigd. Dit wordt gedaan door voorlichting te geven over het houden en fokken van Clun Forest schapen, zowel op economisch als foktechnisch gebied. Leden kunnen met hun vragen terecht bij bestuurleden in de verschillende regio’s.

De vereniging organiseert allerlei activiteiten, zoals keuringen, presentaties op manifestaties, lammerenkijkdag en lammereninspectie. Dat stimuleert ook het onderling contact tussen de leden.
Verder helpt de vereniging zonodig mee bij de import van Clun Forest schapen uit Engeland om voor bloedverversing te zorgen.
Op de site staat informatie over de vereniging en over het Clun Forest schapenras.
Voor meer info over Clun Forest schapen en over de vereniging