Vereniging van Opvangcentra van Niet-gedomesticeerde Dieren

29augustus2006
Bron: VOND
Op 1 september 1998 hebben een aantal opvangcentra voor niet-gedomesticeerde dieren zich verenigd in de VOND.
Ze ondersteunt de centra op het gebied van opvang, verzorging en begeleiding van niet-gedomesticeerde dieren.
Ook richt ze zich op overleg met en advies van organisaties en overheden met betrekking tot opvang. De VOND fungeert tevens als een aanspreekpunt in geval van klachten, verzoeken of opmerkingen van derden.
Naast een ondersteunende functie presenteert en bewaakt de VOND een gedragscode voor de opvang van niet-gedomesticeerde dieren, om zo een kwaliteitswaarborg te bieden. VOND leden worden geacht zich te specialiseren in specifieke diersoorten en sturen dieren die niet tot hun prioriteit behoren altijd door naar andere VOND-leden.

Leden van de VOND zijn stichting AAP, stichting NOP, SOPTOM, Stichting zeehondencrèche Pieterburen, reptielenzoo Serpo en Stichting Vogelrevalidatie Zundert.
Stichting AAP is een Europees opvangcentrum voor misbruikte en afgedankte uitheemse dieren. Zij zijn gespecialiseerd in de opvang van apen en kleine zoogdieren, zoals wasberen, neusberen, stinkdieren en prairiehondjes. Stichting NOP is een opvangcentrum voor exotische vogels, met name voor papegaaiachtigen. SOPTOM (Station d'Observation et de Protection des Tortues au Maures) is ooit opgericht om de voor Frankrijk inheemse landschildpadden te behouden. De Stichting Zeehondencreche Pieterburen is een opvangcentrum voor zieke en verzwakte zeehonden die langs de kust van Nederland worden gevonden.
Reptielenzoo Serpo, geeft daarnaast door middel van natuurgetrouw ingerichte terraria een beeld van de bijzondere wereld van reptielen. Stichting Vogelrevalidatie Zundert is een opvang- en verzorgingscentrum voor inheemse vogels in nood of afkomstig van inbeslagnemingen.
VOND