Vlinderpaviljoen Artis

10oktober2007
Bron: Artis.nl
Sinds oktober 2006 is er in Artis een vlinderpaviljoen. De bezoekers kunnen zich vrij bewegen door de ruimte en zo de vlinders en de bloenen en planten bekijken. Naast meer dan 1000 vlinders van 20 verschillende soorten zijn ook de rupsen en poppen van deze vlinders te zien.
De poppen hangen in de ‘poppenkast’ en met wat geluk kan gezien worden hoe een vlinder uit de pop kruipt.
De bloemen in het vlinderpaviljoen zijn niet alleen mooi om te zien maar zijn ook bedoeld als voedselbron voor de vlinders (nectar). Bovendien zijn er specifieke planten waar de vlinders hun eieren op leggen en waar de rupsen van eten (waardplanten).

Het Vlinderpaviljoen is 1000 m² groot. Het transparante dak (lagen folie met lucht ertussen) geeft de bezoekers het idee buiten te lopen. De contructie zorgt ervoor dat de vlinders en planten zoveel mogelijk natuurlijk daglicht krijgen en dat toch energie bespaard wordt.

De vlinders leven maar kort, gemiddeld drie weken. Er is dus een regelmatige toevoer van nieuwe vlinders nodig. Zo’n 150 poppen komen uit eigen kweek (geoogst in de vlindertuin of gekweekt in de kweekruimte). Nog eens 150 poppen komen uit Maleisië van vlinderkwekers. De overige 700 vlinders komen van vlinderkwekers in Costa Rica. De rupsen worden daar gekweekt en wanneer ze verpopt zijn worden de poppen verstuurd naar vlindertuinen in Amerika en Europa.