Voedsel voor de dwerghamster (in het wild)

06februari2008
Bron: De dwerghamster, serie Over Dieren
In de natuur zijn er uiteraard verschillen in het voedselpatroon van dwerghamsters, afhankelijk van het leefgebied. Toch zijn er ook overeenkomsten.
Zaden en grassen van kruiden zijn favoriete voedingsmiddelen. Ook vruchten, bladeren en wortels worden gegeten. Dierlijk voedsel zoals torretjes, spinnen, insecten en slakjes staan ook op het menu.
De Rus en de Campbelli eten vooral zaden van grassen en kruiden zoals vingerkruid en salpeterkruid. De Rus eet geen bladeren of andere stengels maar juist wel weer veel kevers.
Roborovski’s eten vrijwel nooit dierlijk voedsel. Ze zijn dol op zaden van het zandsteenkruid, de erwtenstruik en salpeterkruid. Deze planten komen voor in hun leefgebied.
Chinese dwerghamsters eten juist wel weer veel dierlijk voedsel, tot wel meer dan 30 procent. En dit gehalte kan oplopen tot wel meer dan 60 procent in tijden dat er weinig zaden te vinden zijn.

De Rus, Campbelli en de Chinese dwerghamster komen in dichtbevolkte gebieden steeds dichter bij de mensen net zoals muizen en ratten. In de buurt van mensen wordt ook het eten bij elkaar gescharreld.

In de volgende nieuwsbrief meer over het voedsel van dwerghamsters in gevangenschap.