Extra's voor de chinchilla

11juni2008
Bron: EZNC
Van nature zijn chinchilla's herbivoren met een vezelrijk dieet. Het meeste beschikbare voer is niet erg rijk aan nutriënten. Chinchilla's in gevangenschap moeten daarom altijd de beschikking hebben over ...
pellets die voor chinchilla’s geschikt zijn, over goed, vers hooi (in een ruif of hooibal of iets dergelijks, om te voorkomen dat het vies wordt) en over vers water.
Naast dit basis dieet kunnen extra’s gegeven worden aan de chinchilla, maar dit moet met mate gebeuren omdat de dieren gevoelig zijn voor voedingsgerelateerde diarree. Rozijnen zijn erg populair maar er mogen maar twee rozijnen per dag gegeven worden. Verder kan appel gegeven worden (een zesde appel, eens per week), wortel (een zesde), kleine hoeveelheden paardebloem en herderstasje. Ook gedroogd fruit kan in kleine hoeveelheden gegeven worden. Gedroogde kokosnoot moet vermeden worden omdat dit in de maag opzwelt (wanneer het in contact komt met vloeistof).
Noten en zonnebloempitten moeten vermeden worden vanwege het hoge vetgehalte. Ook vruchten met een pit, zoals pruimen en kersen, mogen niet gegeven worden omdat de pitten giftig kunnen zijn voor chinchilla’s.