Babymelk voor olifantenbaby

25november2009
Bron: nutriciakindervoeding.nl
Voor het babyolifantje Kina, die op 10 november geboren werd in Dierenpark Amersfoort, staat 50 kilo zuigelingenmelk op voorraad. Babyvoedingsfabrikant Nutricia heeft deze melk speciaal gemaakt voor het Dierenpark.
Uiteraard hopen de verzorgers in Amersfoort en de medewerkers van Nutricia dat de melkpoeder niet gebruikt hoeft te worden. Moeder Indra voedt het jong nu zelf en net als bij mensenbaby’s is de voeding van de moeder het allerbest voor de baby. Maar mocht dit op een gegeven moment niet meer lukken dan wil Dierenpark Amersfoort graag gelijk in kunnen grijpen en Kina met de fles voeden.
De olifantenbabymelk is gebaseerd op de normale babymelk maar is verrijkt met een olifantensupplement. De melk bevat hierdoor meer vet, eiwit en koolhydraten en heeft dus een veel hoger energiegehalte.

Een babyolifant weegt normaal gesproken tussen de 90 en 120 kilo. Kina is overigens een stuk lichter. Net na de geboorte werd zij op 65 kilo geschat. Na een normale bevalling staat het kalf twee uur na de geboorte op eigen poten. De melkproductie komt op gang nadat de moeder de nageboorte heeft opgegeten. Deze bevat veel voedingsstoffen. Het kalf drinkt zo’n 10 liter melk per dag. De moeder heeft twee tepels tussen de voorpoten waar het kalf met de bek uit drinkt. Kalfjes worden pas op latere leeftijd handig met hun slurf. De melk van een olifant lijkt waterig maar bevat enorm veel energie. Hierdoor kan het kalf in korte tijd hard groeien.

Het olifantje op de foto is overigens niet Kina, maar een andere babyolifant.