Geen effect biologisch voer op gezondheid

25november2009
Bron: wageningenuniversity.nl
Bij kippen werd geen positief effect van biologisch geteeld voer op de gezondheid gezien. Wel werd een effect gezien van gevarieerd eten: dit houdt het immuunsysteem scherp en is dus beter voor de gezondheid.
Het onderzoek werd gedaan door een promovenda van de Wageningen University. Zij keek naar de invloed van voedsel op ziektegevoeligheid. Ieder individu reageert anders op stress. Wat de één als stress ervaart, heeft geen invloed op het stresssysteem van de ander. De gevoeligheid voor stress is direct van invloed op de respons van het immuunsysteem en daarmee op de gezondheid. Ook voeding is van invloed op de stressreactie van een individu. Dit werd getest met leghennen die al 25 generaties hetzelfde voer krijgen. Twee groepen hennen kregen een ander dieet. De ene groep een biologisch kippenvoer en de andere een vergelijkbaar voer, maar dan uit de gangbare teelt. De groepen werden twee generaties gevolgd onder meer met analyses van het bloed.
Het immuunsysteem van beide groepen reageerde alerter. Door de verandering in voer werd het immuunsysteem geprikkeld. Dit had ook een effect op de gezondheidsweerstand maar ook op de hormoonhuishouding en daarmee op de stressgevoeligheid. Het maakte niet uit of het voer biologisch of gangbaar geteeld was. De discussie of biologisch geteeld voer al dan niet gezonder is, is daarmee nog steeds niet beslecht.

Een conclusie van Ruth Adriaansen-Tennekes is dat gevarieerd eten het immuunsysteem scherp houdt. Variatie in eten, geeft variatie in milde stress. Iedereen reageert anders op stress en daarom is gevarieerd eten gemiddeld genomen het gezondst.

Titel van het proefschrift: Individual differences in sensitivity to immunomodulation by feed in layer hens, door mw drs R. Adriaansen-Tennekes