Duurzame soja in de dierentuin

10november2010
bron: nvdzoos.nl
Vijftien Nederlandse dierentuinen hebben een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van de diervoeders. Alle soja die in de dierentuinen gevoerd wordt is vanaf deze maand verantwoorde soja. De giraf, grootverbruiker van soja, staat symbool voor dit initiatief.
Naast ruwvoer in de vorm van hooi, bladeren en twijgen krijgen veel diersoorten ook geconcentreerd voer. Deze brokjes of pellets bevatten granen (tarwe, haver, mais), extra vitamines en mineralen en vaak ook een eiwitbron. Hiervoor worden vaak sojabonen gebruikt omdat deze bonen veel eiwit bevatten. De pellets worden goed afgestemd op de behoeftes van de verschillende diersoorten. Zo zijn er bijvoorbeeld pellets voor primaten, voor watervogels en dus voor giraffes.
De 15 dierentuinen die verenigd zijn in de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) voeren zo’n 600 ton pellets per jaar. Een groot deel daarvan is afkomstig van Arie Blok Diervoeding. De NVD-voedingsgroep heeft met Arie Blok afgesproken over te gaan op soja die op een verantwoorde manier verbouwd is. Het verwerken van goede soja past in het beleid van de NVD, dierentuinen willen geen soja verwerken waarvoor kostbare natuurgebieden zoals tropisch regenwoud verloren zijn gegaan.
De hogere kostprijs van de Pro Terra (verantwoord verbouwde) soja wordt doorberekend naar de dierentuinen.