Obesitas in lemuren

22juni2011
Bij lemuren die in gevangen-schap gehouden worden, wordt regelmatig zwaarlijvigheid of zelfs obesitas gezien. Dit kan allerlei niet gewenste gevolgen bij de dieren hebben. Voor de obesitas zijn verschillende oorzaken te noemen. Gelukkig zijn er ook oplossingen voor.
Obesitas kan tot problemen bij de lemuren leiden, zoals hart en vaataandoeningen en diabetes. Dikke dieren kunnen lui worden waardoor ze nog minder gaan bewegen. Bovendien kan het effect hebben op de voortplanting van de dieren zoals niet meer cyclisch worden waardoor er geen jongen geboren worden of juist te grote of teveel jongen als gevolg van de zeer goede voedingstoestand.
In dierentuinen worden dieren uiteraard niet bewust overvoerd. Er zijn wel enkele oorzaken te noemen waardoor obesitas bij lemuren zo frequent voorkomt.
In het wild zijn lemuren zo’n 30 procent van hun tijd bezig met het zoeken naar voedsel, in gevangenschap is dat minder dan de helft. De lemuren eten in het wild een zeer grote varieteit aan vruchten en bladeren. Maar deze vruchten en bladeren zijn vaak veel minder rijk aan energie dan de gecultiveerde vruchten en groentes die de lemuren in de dierentuin krijgen. Daarnaast is het basaal metabolisme van lemuren ongeveer de helft lager dan dat van andere zoogdieren met een vergelijkbare grootte. De lemuren kunnen met een energie-arm dieet toe.

Oplossingen voor te zware lemuren zijn er gelukkig ook. Er kan gekozen worden voor voedingsmiddelen die minder energie bevatten zoals groenten. Wanneer gewerkt wordt met gedragsverrijking middels voedsel (eten verstoppen, vaker kleine beetjes geven, etc) worden de dieren gestimuleerd om meer moeite voor hun eten te moeten doen. Uiteraard moeten deze extra’s onderdeel van het rantsoen zijn (en dus niet bovenop het rantsoen gegeven worden!).

Informatie in dit stukje is gebaseerd op het artikel: The problem of obesity in captive lemurs, van Sarah Goodchild en Christoph Schwitzer (International Zoo News, 2008, volume 55, issue 6)

De rode vari op de foto is niet een veel te zwaar dier.