Melk voor Dieren

02mei2012
Auteur: Angela Kramer, www.melkvoordieren.nl
Het begon jaren geleden met een verzoek van Stichting Eekhoornopvang. Naast de opvang van eekhoorns, vingen ze ook hazen en wilde konijnen op. Ze hadden een handleiding geschreven en verkochten speciale melk, maar het werk groeide hen boven hun hoofd.
Dus vroegen ze of wij van Stichting de Hoge Hoed, een stichting voor konijnen, het werk van de konijnen en hazen wilden overnemen. Wij gingen de handleidingen uitgeven en de speciale melk van Petag inkopen en doorverkopen aan particulieren en asielen. Dat hebben we jarenlang gedaan, totdat Petag opeens problemen kreeg met de melk. Onze leverancier kon niet meer leveren en we moesten noodgedwongen op zoek naar andere melk.

Die melk vonden we bij FoxValley Animal Nutrition in Amerika. Dit kleine bedrijfje maakt al tientallen jaren speciale melk voor wilde dieren. We hebben de melk uitgetest, maar vonden de melk die voor konijnen werd geadviseerd toch niet lekker werken. Het was niet vet genoeg, en bevatte teveel koolhydraten. Maar toen we de bevermelk op konijnen probeerden, hadden we de ideale melk gevonden. De konijnen deden het er zelfs beter op dan op de melk van Petag. Het smaakte lekkerder, waardoor de melk sneller werd geaccepteerd door de konijnen. En de melk werd goed verteerd. En ook niet onbelangrijk: de melk blijft veel langer goed na het openen van de verpakking.

Ondertussen kregen we steeds vaker vragen over het grootbrengen van andere zoogdieren. En zo kwam het idee om een nieuwe website te beginnen: www.melkvoordieren.nl
Ik heb informatie verzameld bij andere instanties en ervaringsdeskundigen en ik heb alles gelezen wat ik over het onderwerp kon vinden. Met die informatie heb ik duidelijke handleidingen per diersoort geschreven en online gezet. De website wordt steeds verder wordt uitgebreid met extra informatie en andere diersoorten. Ook verkopen we via de bijbehorende webshop veel verschillende soorten speentjes, spuitjes, flesjes en verschillende soorten melk van FoxValley.

Ik heb literatuuronderzoek gedaan naar de samenstelling van moedermelk van verschillende diersoorten en berekend welke melksoort daar het dichtste in de buurt komt. Onze filosofie is dat je het beste resultaat bereikt als de samenstelling van de poedermelk goed overeenkomt met de samenstelling van de moedermelk. Hierover meer informatie is de volgende EZNC-nieuwsbrief.
Direct naar de site van Melk voor Dieren