Glutenintolerantie bij paarden

02mei2012
bron: medicalfacts.nl
Bij sportpaarden wordt steeds vaker chronische dunnedarmontsteking gezien. Vooral dressuurpaarden zijn hier gevoelig voor. Dit ziektebeeld gaat samen met koliek die regelmatig optreedt, bloedarmoede, gewichtsverlies en verminderde prestaties.
Mogelijk hangt dit samen met gluten in de voeding van de paarden en de antistoffen die de dieren hiervoor ontwikkelen. Onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde (Universiteit van Utrecht) en coeliakiespecialisten van het VUmc hebben dit onderzocht.
Gluten komt voor in een aantal granen, waar onder tarwe. Tarwe wordt steeds meer toegepast in krachtvoeders voor paarden. Uit het onderzoek blijkt dat paarden die gluten in de voeding krijgen daarop kunnen reageren met antistoffen in het bloed. De gluten zorgen in de darm voor een beschadiging van de darmvlokken. Dit is een vergelijkbaar mechanisme als bij mensen die coeliakie hebben. Bij één sportpaard met chronische dunne darmontsteking werden hoge waarden van deze antistoffen aangetoond. Een glutenvrij dieet gedurende zes maanden liet een duidelijke verbetering van de darmvlokken zien en een verlaging van de antistoffen.
Er wordt nu gewerkt aan de ontwikkeling van een bloedtest waarmee individuele paarden gescreend kunnen worden op gevoeligheid voor gluten.

De ontdekking dat gluten mogelijk voor vergelijkbare ziektebeelden kan zorgen bij paarden en mensen is een verrassing voor de coeliakie specialisten. Vergelijkend onderzoek tussen paarden en mensen met glutenintolerantie kan veel informatie opleveren. Over dit onderzoek is een artikel gepubliceerd: Gluten-dependent antibodies in horses with inflammatory small bowel disease (ISBD). Het artikel staat op de website van Veterinary Quarterly.