Brughagedis snijdt zijn voedsel

30mei2012
Bron: scientias.nl
Met een complexe kauwtechniek snijdt de brughagedis eerst zijn voedsel doormidden voordat hij het opeet. Nu zijn er wel meer dieren die dat doen, maar dat zijn allemaal zoogdieren. Het is voor het eerst dat dit bij een reptiel beschreven wordt.
In het wetenschappelijke tijdschrift The Anatomical Record hebben Engelse de bijzondere kauwtechniek van de brughagedis beschreven. De brughagedis kan zijn prooi doormidden snijden door zijn kaken te bewegen. De onderkaak valt tussen de twee rijen boventanden. Met een prooi ertussen beweegt de hagedis zijn onderkaak enkele millimeters vooruit. De prooi wordt zo letterlijk doorgezaagd. De kauwtechniek is met computermodellen in beeld gebracht. Zo werd ook ontdekt dat de twee delen van de onderkaak niet vastzitten, maar onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Dergelijk kauwmethodes werden tot nu toe voorbehouden aan zoogdieren. Het vermoeden was dat alleen dieren met een snelle stofwisseling, die veel moeten eten, zulke kauwtechnieken ontwikkeld hadden. Maar de brughagedis is toch echt een reptiel. Door zijn snijdende kaken kan de brughagedis (ook wel tuatara genoemd) allerlei soorten prooien eten, zoals kevers, spinnen, krekels en kleine hagedissen. Er is zelfs wel eens een zeevogels gevonden die door een brughagedis was onthoofd.

Overigens hoeft de kauwtechniek van de brughagedis ook weer niet zo’n hele grote verrassing te zijn. Fossiele resten van dinosaurussen wijzen er op dat deze kauwtechniek ook door sommige soorten toegepast werd. Door diverse anatomische kenmerken worden brughagedissen ook wel levende fossielen genoemd. De nu nog voorkomende brughagedissen zijn nog sterk verwant aan dieren die zeer lang geleden leefden en ook al zeer lang uitgestorven zijn.