Duurzame haring voor zeeleeuwen

14november2012
Bron: nvddierentuinen.nl
De zeeleeuwen in Blijdorp eten voortaan duurzame haring met het MSC-keurmerk. Dit is weer een stap van de dierentuin om de Diergaarde te verduurzamen. Eerder werd al overgegaan op duurzaam geproduceerde soja in de diervoeding.
Blijdorp, Artis en Burgers’ Zoo zijn betrokken bij een project van de natuurorganisatie IUCN NL om de voeding van dierentuinbewoners en -bezoekers te verduurzamen. In 2010 werd gestart met duurzaam geproduceerde soja in de diervoeding. Nu wordt alleen nog duurzaam gevangen haring met Marine Stewardship Council (MSC)-keurmerk aan de zeeleeuwen gevoerd. De zeeleeuwen eten 1 tot 3 kilo haring per dier per dag. De hoeveelheid is afhankelijk van het seizoen.
Op 17 oktober kreeg de directeur van Blijdorp, Mark Damen, het officiële MSC certificaat uitgereikt door Rosalie Bruin van de certificerende instelling SGS Nederland BV.
De educatie van bezoekers over duurzaam gevangen vis is een belangrijk onderdeel van het project. Via verzorgerspraatjes, informatiepanelen, folders en de inzet van diverse media leren de bezoekers van het Oceanium meer over duurzaam gevangen vis. IUCN NL en MSC hopen dat bezoekers en leveranciers van de dierentuin het goede voorbeeld gaan volgen en ook MSC gecertificeerde vis gaan eten.

MSC gecertificeerde visserij houdt rekening met de kwetsbare balans in de natuur. Zo worden onder andere netten gebruikt die geen schade aan de zeebodem veroorzaken. Vis met het MSC-keurmerk kan terug gevolgd worden naar de boot waarmee de vis in gevangen.