De voeding van egels

09december2005
Bron: EZNC
Dat egels geen melk mogen is alom bekend. Door de lactose die erin zit kunnen ze erg ziek worden of zelfs doodgaan. Egels zijn insecteneters, ze eten allerlei soorten insecten, maar ook ander voedsel.
Ze eten over het algemeen regenwormen, slakken, vlinders en kevers. Soms zijn de dieren die de egel eet giftig, als gevolg van door de mens gebruikte insectenbestrijdingsmiddelen.

Met behulp van een pipet of een kleine fles kunnen jonge egels gevoed worden. De eerste twee dagen kunnen ze gevoed worden met een beetje vervangende moedermelk voor kittens, vermengd met biogarde yoghurt. Dit dient overdag om de twee uur en ´s nachts om de vier uur te gebeuren. Na drie dagen kan een heel klein beetje kindermeel toegevoegd worden. Dat mag per dag opgevoerd worden..
Na zeven dagen kan het flesje of de pipet vervangen worden door een schoteltje, waarop het voer kan worden neergelegd. Het is belangrijk dat de egels zelfstandig drinken, wat niet iedere jonge egel automatisch zal doen. Wanneer ze eenmaal zelf van het schoteltje drinken hebben ze ´s nachts nog maar één voeding nodig. Na ongeveer 2,5 week kan er wat kattenvoer door de voeding gedaan worden, per dag steeds een beetje meer.
Na drie weken hoeven ze helemaal niet meer met de fles of pipet gevoerd te worden.
Na een maand kan het menu aangevuld worden met fruit, kattenvoer en water. De egels eten nu vooral ´s nachts. Een jonge egel eet ongeveer 25% van zijn lichaamsgewicht per dag.