Vet eten en toch slank blijven

05juni2014
Bron: scientias.nl
IJsberen eten vooral zeedieren zoals zeehonden. Deze dieren hebben vaak een dikke laag vet onder hun huid. De blubber is een delicatesse voor ijsberen. Maar ondanks al dat vet worden ijsberen niet dik en hebben geen last van hart- en vaatziekten, de problemen die mensen wel krijgen met een dergelijk vet dieet.
En daarvoor moeten we naar het genoom van de ijsbeer kijken, heeft onderzoek nu aangetoond. Het genoom van de ijsbeer werd vergeleken met dat van de bruine beer, een naaste verwant. IJsberen hebben diverse genen die de ijsbeer in staat lijken te stellen om in de extremen omstandigheden vlak bij de pool te overleven. De genen regelen de stofwisseling van vetzuren en het functioneren van het hart en de vaten. Eén van deze genen is het zogenaamde APOB. Dit gen zorgt voor het transport van cholesterol vanuit de bloedbaan naar cellen. De kans op hartziekten wordt zo aanzienlijk verkleind. Volgens één van de onderzoekers is een dergelijke drastische genetische reactie op chronisch verhoogde vet- en cholesterolniveaus in het dieet nog niet eerder gezien. Deze aanpassing aan het vette dieet is bijzonder snel gegaan. De ijsbeer bestaat nog maar 500.000 jaar en het vette dieet wordt zeker al 100.000 jaar gegeten.
Volgens de onderzoekers is het onderzoek niet alleen van belang voor de kennisontwikkeling over de ijsbeer. De humane voeding gaat steeds meer lijken op het vette ijsbeer dieet. En kennis over de genen die de ijsbeer in staat stellen om daar goed mee om te gaan, zouden ook gereedschappen kunnen bieden om de menselijke fysiologie te veranderen.