Gezonde papegaaien

29maart2006
Bron: How to Recognize, Treat, and Prevent Nutritional Diseases in Parrots
Veel papegaaien worden gevoerd met zonnebloemzaad en pinda's. Ondanks het feit dat de papegaaien dit vaak erg graag eten, zitten er toch nadelen aan. Dit dieet is namelijk helemaal niet gezond.
Zaden, zoals die van zonnebloemen, maar ook kanariezaad bevatten veel vetten of koolhydraten. Daarnaast bevatten zaden slechts heel weinig eiwitten. Verder ontbreken vooral de essentiële aminozuren lysine en methionine. Ook het gehalte aan calcium in zaden is erg laag, waardoor het dieet een slechte calcium/fosfor balans heeft.
Ondanks het feit dat men probeert om een gevarieerd dieet aan te bieden, komt het nogal eens voor dat de vogel helemaal niet eet wat er in het voerbakje wordt aangeboden.
Wanneer de papegaai de kans krijgt zal hij namelijk al snel de lekkerste zaadjes eruit pikken. Deze kans krijgt hij vooral als er meer in het bakje zit dan hij nodig heeft. Bij de juiste hoeveelheid voer zou het hele bakje namelijk leeg worden gegeten.

Een voorbeeld van een gebalanceerd dieet voor papegaaien is een vegetarische mix van fruit, groenten, noten en bonen. (zoals; appel, wortel, walnoten en sojabonen) Een nadeel van zo’n vers dieet is dat het niet lang houdbaar is en veel bereidingstijd vraagt.
Een andere mogelijkheid om te zorgen dat de vogel alle nutriënten binnen krijgt die hij nodig heeft, is het aanbieden van het voer in een vaste samenstelling, in een pellet. Het dieet bestaat bij voorkeur uit ongeveer 80% pellets, met daarnaast wat stukjes groenten en fruit. De pinda’s en zonnebloempitten kunnen dan als beloning gebruikt worden.