Visetende spinnen

30juli2014
Bron tekst en foto: nationalgeographic.com, foto van Ingo Arndt
Een spinnenweb waarmee de spin insecten vangt is bekend. Maar er zijn ook spinnen die lopend op zoek gaan naar hun prooi, zelfs als die prooi tot vijf keer zo groot is als zijzelf en in het water leeft.
Een spin die een visje vangt en opeet, het leek een bijzonderheid. Totdat een team van Zwitserse en Australische onderzoekers hun krachten bundelde. Er zijn nu in ieder geval 18 soorten spinnen bekend die visjes op het menu hebben, en die komen, behalve op Antarctica, op de hele wereld voor. De spinnen jagen vooral in warm, zuurstofarm zoet water, omdat visjes hier vaker naar de oppervlakte komen voor zuurstof. De spinnen staan stevig met hun achterste poten op een steen en plaatsen de voorste poten op het wateroppervlak. Hier wachten ze hun kans af. De kleinste trilling doet ze al toeslaan. Er zijn ook spinnen die kunnen zwemmen of duiken en zo hun prooi vinden.
In de dierenwereld zijn de prooien van roofdieren gemiddeld 42 keer kleiner dan het roofdier zelf. Zo niet bij de spinnen. Zij kunnen prooien aan die tot vijf keer zo groot zijn als ze zelf zijn. De spinnen zijn goed uitgerust om de vissen te vangen: ze hebben kaken die door vlees heen kunnen prikken en kunnen daarmee krachtige neurotoxines in de vis brengen. Wanneer de vis dood is, wordt deze aan land gesleept. Enzymen die het visvlees oplossen worden ingebracht waarna de ‘vissoep’ opgenomen wordt.

De onderzoekers kwamen aan de informatie door te gaan zoeken in (wetenschappelijke) publicaties en in blogs op het net. De studie is gepubliceerd in PLOS ONE.