De voeding van prairiehonden

15augustus2006
Bron: EZNC
Het natuurlijke dieet van prairiehonden bestaat vooral uit grassen. Prairiehonden eten geen vetrijk dieet in het wild en worden snel dik in gevangenschap.
In gevangenschap kan het dieet samengesteld worden uit konijnenvoer en timothee of andere soorten gras en hooi (Kropaar Dactylis glomerata, Zwenkgras Bromus ssp., Haverplant Avena fatua). Het dieet kan aangevuld worden met groenten, fruit en eventueel granen. De voeding mag slechts voor een klein deel uit konijnenvoer bestaan (een kwart bakje per dag) om overgewicht te voorkomen. Door het voeren van pellets (brokken) voorkom je dat het dier de mogelijkheid heeft om te selecteren. Hooi mag wel onbeperkt gegeven worden.
Andere ingrediënten waar het dieet uit kan worden samengesteld zijn: wortels, zoete aardappels, enkele saffloer zaden (Carthamus tinctorius), koolblad, paardenbloem (bloem en blad) en waterkers.

Prairiehonden eten geen vetrijk dieet in het wild en worden snel dik in gevangenschap. Dit heeft zowel met verkeerde voeding als met gebrek aan beweging te maken. Wat beter niet gegeven kan worden zijn pinda's, zonnebloempitten, hondenvoer, koekjes en andere producten die veel calorieën of weinig vezels bevatten. Ook Alfalfa kan beter niet aangeboden worden i.v.m. een te hoge calcium/fosfor balans.

Kauwen op hooi is goed voor de tanden, die altijd doorgroeien, zoals bij andere knaagdieren. Daarnaast bevorderen de vezels in het hooi de spijsvertering. Als toevoeging op het hooi kunnen pellets voor prairiehonden gegeven worden.