Voeding Kleurmuis

Dieet

Muizen zijn omnivoren. De dieren eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Speciaal muizenvoer bevat bijna alles wat ze nodig hebben. Dit kan aangevuld worden met af en toe wat verse groenten of fruit, zoals wortel, komkommer, appel, peer, druif enz, en wat dierlijk eiwit, zoals een klein stukje gekookt ei, een insect, een stukje mager vlees, een stukje milde kaas enz. Geef de dieren niet te veel groenvoer, hier kunnen de muizen darmproblemen van krijgen. Muizen zijn ook dol op gedroogde vijgen, dadels en rozijnen. Dit soort gedroogd fruit bevat veel vitamines, mineralen en sporenelementen. Daarnaast dient er altijd genoeg hooi aanwezig te zijn. Vezels zijn namelijk erg belangrijk voor de spijsvertering van de muis. Leg wat wilgentakjes of een knaagsteen in het verblijf om aan de noodzakelijke knaagbehoefte van de muis tegemoet te komen. Ook dient er voldoende vers drinkwater in het verblijf aanwezig te zijn. De dagelijkse behoefte aan droogvoer is ongeveer 10 gram per kleurmuis en de behoefte aan water is ongeveer 4 tot 7 ml per dag.

Nutrientenbehoefte

Wanneer een kleurmuis goede, gevarieerde voeding krijgt, is het niet nodig om extra vitaminen en mineralen te geven. Die zitten dan namelijk al in het voedsel. Sommigen geven hun dier een liksteen of een blokje kalkzandsteen. Door middel van een liksteen krijgen de muizen extra zouten en mineralen binnen. Kalkzandsteen zorgt voor extra kalk en tegelijk kunnen de kleurmuizen hieraan hun tanden scherpen.
Kleurmuizen eten vaak hun eigen uitwerpselen. Tijdens de spijsvertering in het darmkanaal ontstaat er namelijk vitamine B12. Door de ontlasting op te eten krijgen muizen deze vitamine binnen.

Voedingsplaats

Muizen zijn heel erg gesteld op regelmaat. Geef ze daarom iedere dag op hetzelfde tijdstip te eten. Het voer kan in een voerbakje gegeven worden. Dit voerbakje dient wel zwaar genoeg te zijn, zodat het bakje niet omgestoten kan worden. Zet het voerbakje aan de rand van het verblijf, maar zorg ervoor dat deze niet in de toilethoek kom te staan. Drinkwater dient in een drinkflesje gegeven te worden, wat aan de wand van het verblijf bevestigd kan worden.