Voeding Konijn

Dieet

Konijnen zijn echte herbivoren, dit wil zeggen dat ze alleen plantaardig voedsel eten.Voor konijnen zijn speciale konijnen korrels te koop, hier zit alles in wat een konijn nodig heeft. Er is ook gemengd voer te koop. Hier zit ook alles in, maar het konijn is snel geneigd om alleen te eten wat hij lekker vind en dan krijgt ie niet genoeg waardevolle voedingstoffen binnen. De hoeveelheid droogvoer (korrels/biks) die een konijn mag hebben per dag is ongeveer 25 gram per kilo lichaamsgewicht. Jonge dieren, tot ongeveer 8 maanden, mogen eten wat ze willen, omdat ze nog groeien en veel energie en voedingsstoffen nodig hebben. Erg belangrijk in het dieet van het konijn is hooi, een konijn moet 24 uur per dag hooi kunnen eten. Hooi zorgt ervoor dat zijn spijsverterings kanaal gezond blijft. Ook groente en fruit mogen niet ontbreken in het dieet van een konijn.

Nutrienten behoefte

Voedingsschema

Wilde konijnen eten gewoonlijk alleen in de vroege morgen en in de avondschemering. Ook tamme konijnen kan je dus het beste twee keer per dag, in de ochtend en in de avond, voeren.

Voedingsplaats

Drinkwater kan worden gegeven met in een drinkfles, dit is hygienisch want er kan geen vuil in komen en ze zijn in verschillende maten te krijgen. Je kunt er ook een drinkbak voor gebruiken, je moet er dan wel voor zorgen dat het een zware bak is anders wordt ie erg snel omver gelopen. Het water moet elke dag ververst worden.

Handopfok

Als een konijn teveel jongen heeft gekregen en niet genoeg melk produceert, als ze haar jongen verstoten heeft of als de voedster overlijdt, kun je ze met de hand proberen groot te brengen.

Een uitgebreide handleiding over de handopfok van konijnen is te vinden op www.moederlozedieren.nl
Hierin staat goed uitgelegd welke voeding gebruikt kan worden, welke materialen nog meer nodig zijn en waarop gelet moet worden.