Voeding Hond

Dieet

De hoeveelheid voedsel is afhankelijk van de voedingswaarde van het voer, de grootte van de hond en de inspanningen die het dier verricht.

Tegenwoordig zijn er voeders op de markt voor elk stadium: puppievoer, onderhoudsvoer, voer voor sporthonden en seniorenvoer. Daarnaast zijn er speciale voeders voor zieke dieren.
Hierin zitten alle voedingsstoffen die nodig zijn voor elk soort hond met zijn eigen leefstijl. Let ook op het soort ras dat u heeft. Verschillende rassen stellen verschillende eisen aan hun voeding.
Andere honden hebben wellicht aanleg voor zwaarlijvigheid en kunnen beter op een calorie-arm dieet worden gezet.

Voerwisseling
Bij het wisselen van droogvoer, kan het nieuwe voer het beste in 10 dagen geleidelijk bij het oude voer gemengd worden om diaree te voorkomen. Het voer kan het beste op kamertemperatuur gevoerd worden.
Plantaardige koolhydraten zoals mais, aardappelen en haver worden door honden slecht verteerd. Tafelresten moet u niet aan uw hond geven. Voor het gebruik van extra preparaten dient u eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking lezen.

Water
De hond moet continue beschikking hebben over vers kraanwater van 10-15°C. Wanneer er nog voldoende water in de bak zit, maar de hond er na een paar uur niet meer van drinkt, kunt je het best het water vervangen.
Het is verstandig om dagelijks bij te houden hoeveel uw hond drinkt. Als hij plotseling meer of minder gaat drinken duidt dat erop dat er iets ernstigs aan de hand kan zijn.

Nutrienten behoefte

De hoeveelheid energie die de hond nodig heeft, kan berekend worden aan de hand van zijn gewicht. Een hond van 20 kg heeft ongeveer 5250 kJ/1254kcal per dag nodig, een hond van 50 kg 10.250 kJ/2448kcal.

Verder zijn er de volgende eisen aan de voeding:
· minimaal 20% ruw eiwit
· minimaal 17,5%verteerbaar ruw eiwit
· maximaal 12,5% vocht

Naast deze voedingsstoffen bevat een goed voeder ook de juiste hoeveelheden aminozuren en vitaminen.

Voedingsschema

Geef de hond op vaste tijden te eten en stem de hoeveelheid nauwkeurig af, zoals er op de verpakking wordt aangegeven of wat een dierenarts adviseert. Wanneer de hond bedelt om meer, of zijn voer laat staan kan er iets mis zijn.
De meeste honden hebben 1 of 2 keer per dag eten nodig, liefst op een vast tijdstip. Geef je hem ’s avonds eten, dan na het avondeten van het gezin. Dit heeft te maken met zijn rangorde. De hoogste in rangorde eten eerst. Tussendoortjes kunnen het beste alleen als beloning tijdens de opvoeding of de training gegeven worden.
Na 15 minuten moet de voerbak weggehaald worden, ook als hij niet leeg is.

Voedingsplaats

Een goede voederbak is breed vanonder en stevig, zodat hij niet kan worden omgegooid. De voerbak kan op de grond staan of in een houder. Voor honden met lange oren zijn er speciale bakken, waardoor de oren niet in het eten hangen. Zorg ervoor dat de voerbak op dezelfde plaats staat. Bijvoorbeeld in de keuken. Dit geeft rust tijdens het eten.

Handopfok

Wanneer een of meerdere pups afgestoten worden of de moeder haar kroost verlaat, moet de voeding overgenomen worden.
Voor de voeding kun je gebruik maken van kunstmatige tevenmelk. De moedermelk van een hond is veel zwaarder dan die van koemelk. Daarom moet aan koemelk ook vet, eiwit en suiker toegevoegd worden, wilt u het gebruiken voor de pups.

Bij het handmatig voeden van de pups dient er nauwkeurig op de hygiene gelet te worden. De flesjes moeten gereinigd en uitgekookt worden.
De pups krijgen zes voedingen per dag. Om de vier uur.