Voeding Baardagaam

Dieet

Het voedsel van de baardagame bestaat voor 20 % uit plantaardig voedsel en voor 80 % uit dierlijk voedsel.
De Baardagame eet voornamelijk insecten (krekels, treksprinkhanen, wasmotlarven, meelwormen), groenten en fruit (appel, sinaasappel, paprika, broccoli, andijvie, geraspte pompoen, peen, courgette, waterkers, paksoi, paardebloemen (blad en bloemen.) Hak het voedsel fijn en meng goed dooreen, bepoeder met multivitaminen en calcium. Leg stukjes meerschuim op een dekseltje.

Nutrienten behoefte

Voor een goede gezondheid hebben baardagamen vitaminen en mineralen nodig. Vooral vitamine D3 is zeer belangrijk voor het skelet opbouw en de eileg. Het voedsel van de jonge dieren dient dagelijks bepoederd te worden met vitaminepreparaten en/of calcium. Voor de volwassen dieren is 2 tot 3 maal per week poederen voldoende. Zieke volwassen baardagamen en drachtige baardagamen hebben 3 tot 4 maal per week vitaminen en kalk nodig.

Voedingsschema

Volwassen dieren moeten 4-5 maal per week gevoederd worden, jonge dieren dagelijks. Voer volwassen baardagamen 1 keer per dag dierlijk voedsel, en ongeveer 2 à 3 keer per week groenvoer.
Pasgeboren jongen moeten 4 weken lang 2-3 maal gevoederd worden. Ga daarna terug naar 1 voeding per dag tot ze 6-8 maanden oud zijn. Voer jonge baardagamen meerdere malen per dag, en na de leeftijd van 10 weken ook enkele keren per week groenvoer. Voeder ze daarna net als de ouders.

Voedingsplaats

Het voer kan aangeboden worden in het verblijf zelf. Levend of anders op een schaaltje.

Handopfok

Wanneer de jongen zijn uitgekomen en actief zijn geworden dienen ze in een eigen terrarium, met dezelfde condities als die van de ouders, gezet te worden. De jongen kunnen dan in kleine groepjes worden grootgebracht.
Verzorg maximaal 10 even grote jongen in een terrarium dat 100 x 50 x 50 cm groot is.
Houd ze goed in de gaten: zeker in te kleine terraria en bij te weinig voer (kleine insecten) worden staarten en tenen afgebeten. Fok, indien mogelijk, de jongen apart op. De baardagaampjes eten al vrij snel groenvoer. Belangrijk: sproei elke dag water over de jonge dieren, ze drinken dan veel. Voeg aan water en voer regelmatig vitaminen en mineralen toe en verstrek, indien mogelijk, UV-licht. Ze zijn na 1 tot 2 jaar geslachtsrijp, maar een te snelle groei en voortplanting zijn af te raden.