Voeding Reuzenpad

Dieet

De reuzenpad eet ontdooide knaagdieren en stukjes kuiken. Het voer hoeft niet levend gegeven te worden. Het kan gegeven worden met een voedertang. Wanneer daarmee gewiebeld wordt, wordt een levende prooi nagebootst. Reuzenpadden kunnen ook gevoerd worden met grote insecten, regenwormen of slakken.

Nutriëntenbehoefte

Het natuurlijke voedsel van reuzenpadden is veel gevarieerder en rijker aan voedingsstoffen dan voedseldieren. Het is dus belangrijk vitaminen en mineralen toe te voegen aan het dieet van de reuzenpad. Dit kan door insecten te bepoederen met een multi-vitaminen- en mineralenpreparaat.

Vitaminen
Een vitamine A tekort zorgt voor oog- en huidproblemen. Deze problemen kunnen opgelost worden door vitamine A toe te voegen aan het voedsel. Een tekort aan vitamine B geeft problemen met de huid en de spijsvertering. Vitamine D3 is nodig voor de calcium opname. Vitamine D3 wordt met behulp van ultraviolet licht (zonlicht) in de huid gemaakt. Ultraviolet licht kan niet door glas heen. Aan dieren in een glazen vivarium dient vitamine D3 of ultraviolet licht gegeven te worden. Vitamine E is bevorderend voor de vruchtbaarheid en zit veel in vruchten of kiemen. Vitamine H is nodig voor de stofwisseling, een tekort kan een schilferachtige huid, spierverzwakking en vertraagde groei tot gevolg hebben.

Mineralen
De reuzenpad heeft een inwendig skelet, voor de opbouw hiervan is calcium (kalk) en fosfor nodig. Het voedsel moet 1,5 keer zoveel calcium dan fosfor bevatten. Een kalkgebrek, in het voedsel, kan rachitis veroorzaken. Dit heeft tot gevolg dat het dier sponsachtige, misvormde en zwakke botten heeft of dat de eieren slecht zijn of een slechte uitkomst van de eieren (mismaakte of dode jongen) optreedt.
Naast calcium en fosfor zijn ook natrium, kalium en magnesium in redelijke mate nodig. Jodium, koper, mangaan, zink, selenium en ijzer zijn in minder mate nodig, maar het geheel ontbreken van deze mineralen kan ernstige gevolgen hebben.

Voedingsplaats en voedingsschema

Volwassen reuzenpadden mogen drie keer per week gevoerd worden. Jonge dieren mogen meerdere malen per dag een klein beetje voer krijgen. Het is belangrijk niet opgegeten levende voedseldieren te verwijderen uit het vivarium. Deze dieren kunnen de rustende reuzenpadden storen of beschadigen.

Handopfok

Wanneer je wilt kweken met reuzenpadden houdt er dan rekening mee dat een legsel uit 30000 eieren kan bestaan. Het grootbrengen van één legsel is een gigantische taak. Hierbij moet gedacht worden aan de problemen met de filtering en de voeding van het legsel. Wanneer er eieren gevonden worden van de reuzenpad, is het verstandig maar een klein deel hiervan op te fokken. De rest van de eieren mogen niet uitgezet worden, dit kan problemen veroorzaken in de natuur. Reuzenpadden kunnen een ware plaag vormen.

Volwassen reuzenpadden eten vaak de larven of de jonge padjes op. Leg de eieren daarom in een aparte kweekbak met een watertemperatuur tussen 18 en 22°C. Paddenvisjes zijn omnivoor (alleseters) en beginnen na drie tot vier dagen te eten. Ze eten vooral plantaardig voer, bijvoorbeeld algen, maar ook gehakte muggenlarven of vlokkenvoer voor vissen.

Zorg dat de larven makkelijk aan land kunnen komen, bijvoorbeeld door middel van schuine oevertjes of drijfplanten in de kweekbak. In water dieper dan 1 cm kunnen veel kleine padjes verdrinken.

Na één tot drie maanden ondergaan de larven een metamorfose (gedaanteverwisseling van larf tot volwassen dier). Zodra de staart is verdwenen kunnen springstaartjes of fruitvliegjes gevoerd worden.