Voeding Alpaca

Dieet

Alpaca’s zijn, net als de andere kameelachtigen, zeer efficiënte herkauwers. Uit zeer sobere voeding kunnen voldoende voedingsstoffen gehaald worden. Alleen gras en hooi zijn echter niet voldoende. In het wild kunnen dieren ook allerlei kruiden eten. De voeding moet dus aangevuld worden met een speciale alpacabrok die de juiste vitamines en mineralen bevat. Bij alpaca’s (en andere kameelachtigen) is te rijke voeding of te eenzijdige voeding eerder een probleem dan te sobere voeding.

Het leeuwendeel van het voedsel moet bestaan uit vezelrijk materiaal. De dieren grazen van het weidegras maar daarnaast moet er altijd hooi en/of stro (rogge- of haverstro) beschikbaar zijn. Extra vitamines en mineralen kunnen met een speciale alpaca-brok gevoerd worden. Er zijn verschillende alpaca-brokken in de handel. Soms wordt onderscheidt gemaakt tussen onderhoudsbrok en prestatiebrok. De laatste wordt onder andere gebruikt voor de merrie aan het eind van de dracht en tijdens de zoogperiode. Wanneer er één soort brok gebruikt wordt (afhankelijk van de fabrikant) moet aan het eind van de dracht en tijdens de lactatie meer van dat voer verstrekt worden.
De hoeveelheid brok die gevoerd wordt hangt af van de concentratie van de brok. Hiervoor moeten de richtlijnen van de fabrikant gevolgd worden.

Het gras in de weide kan beter 'paardengras' zijn dan weidegras. Weidegras bevat teveel eiwit en is daarmee al te 'rijke' voeding.
Ook kan af en toe luzerne verstrekt worden.

Het is heel belangrijk dat de alpaca altijd de beschikking heeft over vers water.

Nutrienten behoefte

In het voer van een alpaca moeten de volgende mineralen en vitaminen zitten:
Ruw eiwit 128 g/kg
Calcium 4,9 g/kg
Fosfor 3,0 g/kg
Magnesium 1,5 g/kg
Koper 8 mg/kg
Zink 22 mg/kg
Ijzer 40 mg/kg
Vitamine A 2,5 IE/g*
Vitamine D 0,83 IE/g*
Vitamine E 261 mg/kg

* internationale eenheid

Voedingsschema en voedingsplaats

Krachtvoer en hooi moeten over twee voerbeurten per dag verdeeld worden. Zorg voor voldoende ruimte aan de voerbak zodat alle dieren rustig kunnen eten.

Hang de ruif (voerbak) van de alpaca´s op 1 m hoogte.

Handopfok

Voor alpaca’s is er biestvervanger en melkvervanger te koop. Deze worden geproduceerd door de firma Carrs Billington in Groot Brittanië en worden in Nederland verkocht door AlpacArt.

De biestvervanger is een poeder die wordt geleverd in 200 grams verpakking met maatschep en speentje. De biestvervanger moet binnen 12 uur na de geboorte gegeven worden. Het is dus het beste om dit voor het geboorteseizoen van de veulens (cria’s) in huis te hebben. De biestvervanger is gemaakt op basis van gevriesdroogde koeienmelk, waaraan diverse bacterie bestanddelen zijn toegevoegd. Dit zijn alpacaspecifieke bacteriën. Normaal gesproken krijgt de cria deze door het contact met de moeder binnen. Deze specifieke bacteriën zorgen voor een goede darmflora, die ziekteverwekkers minder kans geeft.
De alpaca melkvervanger is een poeder die wordt geleverd in een 2,5 kg verpakking. Ook deze is gemaakt op basis van koeienmelk en bevat de benodigde mineralen, spore-elementen en vitamines.